debatt,  Klima,  Media,  Samfunn

Klimaskremsel i media.

Denne er lånt av en fb-venn – ikke skrevet av meg.

Les,lær,reflekter.. «Psykolog Silje Schevig advarer mot medienes dramatisering av enhver værhendelse som tegn på klimakollaps, det skremmer barn og ungdom unødig og utgjør en fare for deres liv og helse. Samtidig formidler mediene ikke hva som faktisk går rett vei:»

“Uten forankring i vitenskap knytter mediene et hvert værfenomen til menneskeskapt klimaforandring. Når det er flom i Pakistan brukes ord som «klimablodbad», og det legges frem med en slik dramaturgi at barn sitter igjen med et inntrykk av at det aldri har vært flom i Pakistan tidligere.

Før var værmeldere glade for å melde varmt vær. Nå peker de bekymret på et blodrødt kart og forteller at dette er bare begynnelsen på en forferdelig katastrofe. Da er det ikke underlig at 12-åringer som Pernille får angstanfall av finvær, og hyperventilerer når termometeret viser 21 grader.

Jeg synes at NRK er svært uvørne når de forteller direkte til barna at de kan redde verden med kostholdet sitt. Jeg vet ikke nok til å kunne avgjøre hva som er fakta eller fiksjon av alt NRK skremmer ungene med, men direkte kobling mellom rødt kjøtt og steinras ligner mistenkelig på Dagbladets fabuleringer om turboorkaner. (…)

Mitt råd er å fortelle barna sannheten. Du kan senke angstnivået med å fortelle som sant er, at antall omkomne i værrelaterte naturkatastrofer har gått betydelig ned. Faktisk har det aldri dødd så få som i dag. De blir også glade for å høre at det går bra med isbjørnene, som stadig får flere isbjørnbabyer, og at isen på Nordpolen har vært relativt stabil de siste 15 årene. Du kan sammen med barna sjekke hvor mye landheving det er der de bor, for oftest er den større enn havstigningen i Norge.

La ungene få vite at verden blir grønnere fordi CO2 gjør at plantene trives og vokser bedre, og at det er i de varme periodene menneskene har hatt det best. Lær ungene om hvordan Norge blomstret i den varme vikingtiden, da de dyrket korn på Grønland og vindruer i Danmark, og at det vokste skog på Hardangervidden i bronsealderen på grunn av det varme klimaet.”

Musiker, gitarist og hobbyfotograf. Ansvarig for Www.svendberg.com - (mitt hobby prosjekt) https://www.facebook.com/svendbergdotcom

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: