facebook,  Klima,  Menneske

Kjære ungdommer…

Kopiert!!! Må bare dele.
Kjære ungdommer..
Jeg synes det er flott at du går inn i klimadebatten med hud og hår. Men å skrike at det er vår feil og at vi stjal barndommen din høres hult ut.. La meg fortelle litt om oppveksten på 70-tallet.
I oppveksten kunne en 1/2 kilo kjøtt mate 2 voksne og 3 barn. Men det var alltid grønnsaker på bordet. En sjelden anledning fikk vi mat fra den lokale grillen. Vi hadde ikke overflod av burgere, pizza, pommes frites og kebabruller.
Lørdag kveld delte vi fem, en liter cola. Ikke en gallon hver. Vi kjøpte ikke en liter brus eller energidrikk hver gang vi passerte en kiosk. Og mengden av lørdagsgodteriet vårt kan være i en kaffekopp. Chips var en luksus vi måtte kjøpe for lommepengene, som i dag ville tilsvare ca 25. – hver uke.
Biler var ikke kult for alle… Det ble sykler derimot. Og vi brukte dem flittig. Når vi skulle på sport, speider, på skolen og når vi besøkte vennene våre. Vi ble ikke kjørt 200 meter inn i kiosken hvis det falt en liten dråpe regn fra oven.
Vi hadde en fasttelefon som vi sjelden trengte å bruke. Hvis vi ville høre om vennene våre kunne være sammen, kunne vi sykle over og spørre dem. Vi fikk ikke mobil så fort vi kunne gå.
Hver lørdag samles familien for å se husstandens eneste TV. Og en 24 tommers TV-boks. Vi hadde ikke store TV-er i alle rom, med et hav av strømmetjenester. Vi hadde én 1 kanal tv. Og du måtte reise deg for å bytte kanal.
På skolen brukte vi blyant og papir. Vi hadde ikke overflod av mobiltelefoner, IPads og laptoper. Da vi kom i 7. klasse. fikk vi en kalkulator. En ekte en.. Ikke en app.
Vi lekte ute i all slags vær. Lekeplassen og ballbanen var full av barn. Vi satt ikke og så på Netflix eller spilte spill på datamaskiner på størrelse med romskipet Enterprise. Og når vi ble tenåringer og gyngestativet var for småbarn møttes vi fortsatt ute eller på klubben. Vi gjorde ikke store maktsugende spillfester. Det var diskotek et par ganger i året med brus. Vi drakk ikke fra torsdag til lørdag.
Vi fikk ikke nye klær flere ganger i måneden. Vi “arvet” fra hverandre. Og mengden sko var midt i blinken
Vi må jobbe sammen for å løse klimaproblemet. Vi har alle et ansvar. Ung og gammel. Men kjære ungdommer. Å gå inn i klimadebatten og lage klimastreik med budskapet om at vi har ødelagt barndommen din? Hvordan våger du …

Den måtte bare deles. 🙏💪

Musiker, gitarist og hobbyfotograf. Ansvarig for Www.svendberg.com - (mitt hobby prosjekt) https://www.facebook.com/svendbergdotcom

%d bloggere liker dette: