Lett blanding

Om Hitler hadde vunnet – Magasinet – Dagbladet.no

lørdag 12. september 2009

Om Hitler hadde vunnet

Våren 1940 var han nær ved å vinne. Hvordan ville verden vært da?

ASTRID MELAND

ame@dagbladet.no

ØNSKET STORGERMANSK RIKE: Om nazistene hadde vunnet krigen kunne de kanskje ha lagt hele Europa under. Bare ett parti ville blitt lovlig, og deres samlinger ville antakelig ha sett ut omtrent som denne, holdt i den enorme riksdagsbyningen Hitler planla å bygge. Bildet er fra en samling i Nazipartiet i 1938 med Adolf Hitler, Rudolf Hess, J. von Ribbentrop, Minister Frick, Dr. Goebbels og Baron von Neurath på scenen.

FOR 60 ÅR SIDEN vant de allierte over Hitler-Tyskland. Krigen endte i Europa med at føreren og Eva Braun tok livet sitt i bunkeren i Berlin 30. april 1945, tyskerne kapitulerte i ukene etter og 8. mai var kapitulasjonen klar og seieren feiret i Europa.

ET HARDT REGIME I NORGE: Her er Adolf Hitler og flere høytstående tyske offiserer på besøk ved en norsk fjord i 1934. Hadde de vunnet krigen ville Norge antakelig blitt et strengt, nasjonalsosialistisk regime der all opposisjon ble forfulgt.

Foto: SCANPIX

SENKET BLÜCHER: Hva om oberst Birger Eriksen, kommandanten på Oscarsborg festning i Drøbaksundet den 9. april 1940, ikke hadde gitt ordre om å avfyre kanoner og torpedobatterier mot den tyske flåtestyrken? Hvis «Blücher» ikke hadde sunket, ville med all sannsynlighet kongen og regjeringen ikke sluppet ut av Oslo og vår krigshistorie blitt mer lik Danmarks.

Foto: SCANPIX

HVA OM: Hitler kunne ha vunnet krigen. En av de største feilene han gjorde var å gi sin stopp-kommando våren 1940 da tyske soldater var nær ved å omringe britiske i Frankrike.

Foto: SCANPIX

HER VAR HITLER NÆRMEST EN SEIER: Mai 1940. Britiske styrker var nær omringet da Hitler ga sin berømte, fatale stoppordre. Den norske marine deltok i evakueringen av Dunkerque i tiden 29. mai – 4. juni 1940. SS «Hird» var en av de norske båtene som hjalp til med evakueringen. Bildet viser allierte britiske soldater om bord på vei til England.

Foto: SCANPIX

ET VENDEPUNKT: Tyskernes store tilbakeslag kom på Østfronten. Hadde de gått til angrep på Sovjet et par måneder tidligere kunne utfallet vært annerledes. Bildet viser tyske krigsfanger etter overgivelsen i 1943.

Foto: SCANPIX

SERBIA: 22. april 1941 henrettet tyske soldater gissel i Pancevo i Serbia. Om Hitler hadde vunnet krigen kunne tilstandene i Øst-Europa blitt grusomme. Hitlers planer gikk ut på å desimere slaverne av rasemessige årsaker.

Foto: SCANPIX

NASJONALSOSIALISTISK NORGE: Nasjonal samling kunne ha fortsatt å styre Norge som en del av et Stor-Tyskland om Hitler hadde vunnet. Her er Quisling på Slottsplassen i 1942. Han sendte nordmenn til Østfronten.

Foto: SCANPIX

POTSDAMKONFERANSEN: Churchill, Truman og Stalin juli 1945.

Foto: SCANPIX

FRIGJØRINGSDAGEN: Kontrafaktisk historieskrivning tar blant annet for seg hva som ville ha skjedd om denne dagen ikke ville ha kommet. Her feirer barn i Oslo frigjøringen 8. mai 1945.

Foto: SCANPIX

annonse

Men hva om Hitler hadde vunnet?

– Den absolutt beste sjansen hadde han våren 1940, sier Øystein Sørsensen til Magasinet på nett.

HVIS, OM. Kontrafaktisk historie kalles historieskrivningen om det som ikke skjedde. I Norge er det særlig professor Øystein Sørensen som sysler med slike tanker, noe som munnet ut i boka «Historien om det som ikke skjedde» i fjor.

Sørensen kan bare spekulere, men han mener kontrafaktisk historieskriving er et viktig, teoretisk våpen mot historisk determinisme. Andre verdenskrig er et av de mest populære scenario. Som kjent hadde tyskerne store planer. Og de holdt på å vinne.

VÅREN 1940 hadde Storbritannia hele sin landstryke på 340 000 soldater i Frankrike og Belgia. Tyske soldater var i ferd med å omringe dem, de var nærmere kystbyen Dunkerque enn de britiske soldatene, som var på vei dit for å forsøke å flykte over Den engelske kanalen.

Så ga Hitler stoppordren 24. mai 1940. De tyske generalen Heinz Guderian var rasende.

– Hvorfor han gjorde det? Det er det ingen som har klart å gi noe godt svar på, synes jeg. Hadde de ikke blitt stoppet kunne tyskerne satt britene ut av spill, tatt dem til fange og Storbritannia ville ikke hatt landstyrker igjen, sier Sørensen.

Da ville verden kanskje sett annerledes ut i dag. Men på grunn av de to dagene med stopp som Hitler beordret klarte de britiske soldatene å trekke seg tilbake og redde seg over kanalen, bort fra tyske panserstyrker. Churchill kalte det The miracle of Dunkirk.

SAMTIDIG var det statsministerskifte på gang i Storbritannia, det holdt på å bli en annen enn Churchill som fikk den jobben. Alle ønsket lord Halifax, han var favoritten, men sa nei.

Halifax var på dette tidspunktet klar for våpenhvile med Tyskland. Churchill sto imot.

Storbritannia kunne ha falt. Vi ser for oss et Stor-Tyskland fra Norge i nord til Gibraltar i sør.

Kunne det ha skjedd?

Det er ikke utenkelig. For med Storbritannia ute av spill kunne det ha åpnet seg nye muligheter for Hitler.

– Han ville hatt ryggen fri til å angripe Sovjetunionen med langt bedre odds, sier Sørensen.

Angrepet, som ble et vendepunkt i krigen, kunne ha gått bedre for tyskerne om det kom et par måneder tidligere. Tyskerne og deres allierte mistet svært mange soldater her, og kom seg aldri helt igjen.

KALD KRIG. Kontrafaktisk historier er ikke bare for akademikere. I romanen «Fedreland» av Robert Harris har Hitler vunnet krigen.

Vi møter et slitent nazidiktatur i 60-åra, som forbereder seg til å feire Hitlers 75-årsdag. Hitler dominerer hele Europa og maktbalansen i forhold til USA er uklar. Presidenten som sitter ved makta i USA er forholdsvis tyskvennlig. I Germania står en triumfbue 49 ganger så stor som den i Paris. All informasjon styres av Propagandadepartementet og all opposisjon fjernes.

I boka «Mannen i høyborgen» av Philip Dick vant Hitler også krigen. Tyskland og Japan har delt USA mellom seg, og etterkrigstiden preges av kald krig mellom Japan i vest og Tyskland i øst.

STORGERMANSK RIKE. Om Hitler hadde vunnet krigen ville Norge antakelig blitt styrt av et nasjonalsosialistisk/fascistisk regime underlagt Hitler-Tyskland.

Sørensen ser for seg to varianter:

– Et selvstendig NS-styrt Norge i et tyskdominert Europa. Eller et Norge inkorporert i et storgermansk nordisk rike. Det ville vært et beinhardt diktatur med forfølgelse av alle mulige motstandere, og ikke særlig hyggelig, sier Sørensen, som likevel tror nordmenn ville fått det langt letter enn andre.

For nazistenes plan gikk ut på at slavere skulle desimeres kraftig. Tyskland skulle bygge ut et koloniherredømme i Øst-Europa, grunnlegge store byer her og danne en tysk overklasse som fikk jord. Befolkningen skulle brukes som arbeidsslaver.

– En langt mer dramatisk skjebne enn i Norge. Lydige nordmenn ville ha fått et brukbart liv, på grunn av rasemessige hensyn ville ikke vi blitt forfulgt i samme grad. Raserene, lovlydige nordmenn ville nok få gå i fred, sier Sørensen.

HVA MED DATAMASKINEN, for eksempel, ville vi hatt den? I kontrafaktisk historieskrivning sammenligner man med lignende historiske fenomener for å komme videre. Sørensen tror ikke en Hitler-seier ville gjort oss til foranskutte lyn på teknofronten.

– Man kan jo sammenligne med Sovjetunionen. Det var ikke mye teknologisk innovasjon der. Diktaturregimer er ikke så teknologisk innovative, ser det ut til.

Men i vest hadde USA antakelig lokket. Professoren ser for seg en situasjon der amerikanske kulturutrykk kunne blitt forbudt.

Om det da ikke hadde vært den ekstra stormannsgale varianten Hitler som fikk bestemme. Han kunne valgt å gå for verdensherredømmet, og utfordret USA.

– Det ville blitt et spørsmål om våpenteknologi, sier Sørensen.

 

 

Norge kunne også havnet på den gale siden i en kald krig mot USA.

 

 

ARKITEKTUREN ville nok blitt en annen om Hitler hadde vunnet krigen. Tyskerne hadde storslåtte, konkrete planer for Berlin, blant annet.

Byen skulle hete Germania, og her skulle verdens største bygning med en enorm kuppel med skydannelser inni settes opp. Store bulevarder og kitchy antikk ville dominere gatebildet.

I Norge ser ikke Sørensen bort fra en økt interesse for noen epoker i hans fag, historie.

– Vikinger, stevner, ting og statuer over alt. Og kanskje en norrøn besettelse?

Rettskrivingsnormen som ble innført i 1941 ville nok bestått og i Dagbladet.no hadde vi kanskje skrevet en form for gammeldags samnorsk. Alle aviser ble tvunget til å bruke dette språket under krigen.

MEN VILLE DET VARE? Om Hitler hadde vunnet krigen kunne han ikke ha fortsatte styrt sitt storgermanske rike for alltid. Ved hans død kan man se for seg problemer.

– Regimer som i utgangspunktet er fanatiske blir gjerne slitne og grå. Det er mulighet for at det ville blitt indre konflikter og maktkamp, avslutter Sørensen.

Vi kunne til og med ha opplevd litt nazi-glasnost.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål og kommentarer, send epost til:

 

 

 

 

Satt inn fra <http://www.dagbladet.no/magasinet/2005/05/12/431562.html>